Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek a régióval kapcsolatban képes leírás - Kárpátalja.tlap.hu
részletek »

Hírek a régióval kapcsolatban - Kárpátalja.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karpatalja.tlap.hu » Hírek a régióval kapcsolatban
Keresés
Találatok száma - 19 db
A kárpátaljai magyarok problémáiról is tárgyalt Sólyom László

A kárpátaljai magyarok problémáiról is tárgyalt Sólyom László

Sólyom László magyar köztársasági elnök ma számos államfő és magas rangú vendég társaságában Kijevben részt vett az új ukrán elnök, Viktor Janukovics ünnepélyes beiktatásán. Az ukrán parlamentben megtartott eskütétel után a magyar államfő virágot helyezett el Petőfi Sándor tavaly év végén felállított Vorovszkij utcai mellszobránál. Sólyom László kora délután részt vesz az új ukrán elnök tiszteletére rendezett fogadáson, majd kétoldalú tárgyalást folytatott Viktor Janukoviccsal.

A Szülőföld Alap segít Kárpátalján

A Szülőföld Alap segít Kárpátalján

256 millió forintot osztanak szét a határon túli oktatási intézmények között - erről döntött a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma Beregszászon, ahol felavatták a Kárpátaljai Református Levéltár és Múzeum új épületét is.

Aggasztóan rossz az utak állapota Kárpátalján

Aggasztóan rossz az utak állapota Kárpátalján

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye közútfenntartó vállalata tehetetlen, mert gyakorlatilag nincs pénze az utak javítására. A cég még nem kapta meg az idei karbantartási munkálatok elvégzésére előirányzott pénzt, mivel Ukrajnának még nincs költségvetése, ezért a tavalyról megmaradt, legfeljebb egy hónapra elegendő anyagokkal igyekszik pótolni a hiányt - adta hírül szerdán az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Diftériás beteget találtak Kárpátalján

Diftériás beteget találtak Kárpátalján

A diftériát egy 38 éves nőnél diagnosztizálták, aki március 28-án észlelte magán a betegség tüneteit, de csak március 30-án fordult orvoshoz. A közepesen súlyos beteg családjának tagjait megvizsgálták, de egyiküknél sem találtak betegségre utaló jeleket - közölte csütörtökön Mikola Vascsenko, Ungvár közegészségügyi és járványügyi főorvosa.

Gazdátlan vegyiüzem mérgezi a Tiszát Ukrajnában

Gazdátlan vegyiüzem mérgezi a Tiszát Ukrajnában

Egy hét éve felszámolt favegyikombinát területén felhalmozott veszélyes vegyi anyagok folyamatosan szennyezik a Tiszát a folyó kárpátaljai szakaszán - hangzott el az ukrán Podrobnosztyi című híradóműsorban. A Nagybocskói Favegyikombinát 2004-ben jelentett csődöt, ám az illetékes hatóságok azóta sem tettek semmit a vállalat területén felhalmozott vegyszerek elszállítása érdekében. Az iparvágányokon jelenleg is mintegy tucatnyi, zömében kénsavat tartalmazó vasúti tartálykocsi vesztegel, amelyeket senki sem őriz.

Gondolta volna a Videotonról?

Gondolta volna a Videotonról?

Az elektronikai alkatrészeket gyártó Videoton Holding, amely nemrég létesített iparvállalatot Ukrajnában, termelésének bővítését tervezi Kárpátalján - adta hírül az ungvári reporter internetes hírportál pénteken.

Határmezsgyéhez érkezett Kárpátalja magyarsága

Határmezsgyéhez érkezett Kárpátalja magyarsága

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ezúttal Beregszászon tartotta központi rendezvényét. A Petőfi-emlékműnél összegyűlt több ezres tömeg előtt Veres János kormánybiztos, MSZP-s országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, aki a többi között reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai elnökválasztás után a kárpátaljai magyarság számára jobb feltételek teremtődnek az elkövetkező időszakban az anyanyelv megőrzéséhez, az anyanyelvű oktatáshoz és egyetemi felvételizéshez.

Kárpátaljai magyar falvak lakói tiltakoznak a tervezett...

Kárpátaljai magyar falvak lakói tiltakoznak a tervezett...

A Munkácshoz közeli Dercen és Fornos községek mintegy kétezer lakója nagygyűlésen tiltakozott csütörtökön az ukrán belügyminisztérium azon terve ellen, hogy menekülttábort létesít a két település határában. A két magyar falu lakosságának mostani tiltakozását az váltotta ki, hogy szerdán az ukrán védelmi minisztérium átadta a belügyi tárcának azt az egykori szovjet katonai létesítményt, amelynek a területén a belügyi hatóságok a menekülttábor kialakítását tervezik. A menekültszállás létrehozásának szándékát a múlt évben jelentette be Ungváron Jurij Lucenko akkori belügyminiszter.

Kárpátalján ismét megrongálták a vereckei honfoglalási emlékművet

Kárpátalján ismét megrongálták a vereckei honfoglalási emlékművet

Alig több mint egy év után ismét meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet - adta hírül a hétvégén megjelent számában az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lap. Az újság beszámolója szerint az esetet a múlt vasárnap fedezte fel egy kárpátaljai magyar idegenvezető, aki egy mosonmagyaróvári turistacsoporttal kereste fel a honfoglalási emlékművet. Mint a lapnak elmondta, a vandál cselekedet elkövetői gázolajjal öntötték le az emlékművet, és meggyújtották. A lángokban elégtek a koszorúk, az oltárkő egyik oldalán lévő kereszt pedig valósággal szétporladt, s az egész emlékmű alsó részét korom fedte - olvasható a beszámolóban.

Hirdetés
Kárpátalját érte a legnagyobb kár

Kárpátalját érte a legnagyobb kár

A napokban jelent meg Kijevben az ukrán állami múzeumokból, intézményekből és magángyűjteményekből az utóbbi tíz évben ellopott kulturális értékek katalógusának második kiadása, amelyben Kárpátalja szerepel a vezető helyen az eltulajdonított műkincsek számát illetően.

Magyarul is érettségizhetnek a kárpátaljai magyarok

Magyarul is érettségizhetnek a kárpátaljai magyarok

Az új ukrán kormány a magyarok számára is kedvező változtatásokat jelentett be. Ezeket az intézkedéseket vitatta meg Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség választmánya. Norbertnek eddig komoly gondot jelentett volna az érettségi vizsga. Reményei szerint azonban májusban magyarul vizsgázhat, miután az utóbbi napokban sorra törli el az új, oroszbarát ukrán kormány a korábbi kisebbségellenes törvényeket.

Már idén 18 gyerek került alkoholmérgezéssel kórházba

Már idén 18 gyerek került alkoholmérgezéssel kórházba

Kárpátalján egyre súlyosabb problémát jelent a fiatalkorúak alkoholfogyasztása, az év eleje óta 18 gyereket szállítottak alkoholmérgezéssel kórházba. Az ukrajnai megye ügyészségének és rendőrségének gyermekvédelmi szakemberei Ungváron tanácskoztak a régióban elharapódzó fiatalkori bűnözésről és a hozzá kapcsolódó problémákról.

Mit várnak a kárpátaljai magyarok a Fidesz-győzelemtől?

Mit várnak a kárpátaljai magyarok a Fidesz-győzelemtől?

Ahhoz, hogy gyökeres fordulat történjen a magyar nemzetpolitikában, szükséges volt a Fidesz kétharmados felhatalmazása a választók részéről - nyilatkozta hétfőn Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Szemétdombnak használják a vasúti pályákat Kárpátalján

Szemétdombnak használják a vasúti pályákat Kárpátalján

A lembergi (lvivi) vasút-igazgatóság egy éven belül másodszor helyezte kilátásba, hogy megszünteti a vonatállomásokat azokon a nyugat-ukrajnai településeken, amelyeknek az önkormányzatai nem gondoskodnak arról, hogy megtisztítsák a vasút területét a szeméttől.

Tarlós: Nem szabad, hogy feledésbe merüljön mindez

Tarlós: Nem szabad, hogy feledésbe merüljön mindez

Ez is egy holokauszt volt, ahol magyar és német embereket tízezer számra kínoztak a szó szoros értelmében halálra. Már mielőtt elvitték őket a málenykij robotra, itt, az itt létesített táborban is nagyon sokan meghaltak. Nem szabad, hogy feledésbe merüljön mindez. Itt koszorúztunk az ő emlékükre, és voltaképpen ezzel is a magyar történelem bizonyos napjaira világítunk rá, amelyek sokáig árnyékban maradtak - mondta a Duna TV-nek Tarlós István, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Új vezető Kárpátalja élén

Új vezető Kárpátalja élén

Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtök este Olekszandr Ledida üzletembert, a Régiók Pártja (PR) kárpátaljai szervezetének vezetőjét nevezte ki a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnökévé.

Ukrajna egyik legnépszerűbb konyakját Kárpátalján gyártják

Ukrajna egyik legnépszerűbb konyakját Kárpátalján gyártják

Kárpátalja Ukrajna egyik konyakgyártó fellegvára - írja a Kárpátinfo.net hírportál. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a konyak gyártása és egyben fogyasztása is majdnem négyszeresére növekedett, de az utóbbi időben az adatok visszaesést mutattak.

Tuti menü