Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres magyarok - Kárpátalja képes leírás - Kárpátalja.tlap.hu
részletek »

Híres magyarok - Kárpátalja - Kárpátalja.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karpatalja.tlap.hu » Híres magyarok - Kárpátalja
Keresés
Találatok száma - 6 db
Csernicskó István

Csernicskó István

A kárpátaljai magyarok lokális, regionális és nemzeti identitásáról A kárpátaljai magyarság lokális, regionális és nemzeti identitásáról négy empirikus vizsgálat és egy mélyinterjúkat tartalmazó kötet alapján szólunk. A Teleki László Alapítvány Közép-Európa Intézete hat ország (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Kis-Jugoszlávia, Ausztria és Magyarország) összesen 2.245 felnőtt, magyar anyanyelvű polgára körében végzett kérdőíves felmérést a nemzeti azonosságtudatról. Kárpátalján 1992/93 őszén-tavaszán 12 településen 303 felnőtt, magyar anyanyelvű személyre terjedt ki a felmérés (vö. Gereben 1995:197).

Elhunyt Szalai Borbála

Elhunyt Szalai Borbála

Elhunyt Szalai Borbála Ungvári otthonában elhunyt Szalai Borbála költő, gyermekkönyvíró, nyugalmazott tankönyvszerkesztő, aki a második világháború utáni időszakban fontos szerepet játszott a magyar irodalmi nyelv megőrzésében a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalján. Szalai Borbálát életének 86. évében kedd este érte a halál. Az elhunyt alkotót pénteken helyezik örök nyugalomra Ungváron.

Kárpátaljai gyökerekkel a világhírnévig

Kárpátaljai gyökerekkel a világhírnévig

Vidékünk híres szülöttei, tehetségükből sikert kovácsolva világhírnévre tettek szert, De legalább is befutottak Ukrajnában vagy épp Magyarországon. Sokra vitték a zene pályán, művészként, sportolóként és az üzleti életben. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk Edvin Marton, hegedűvirtuózt, a Republic együttes énekesét, Bódi Lászlót becenevén Cipőt, Munkácsy Mihály született Lieb Mihály festőművészt, Fedák Sári, színművésznőt, Trill Zsolt színészt Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi- és filmrendezőt, Koman Vladimir, magyar válogatott labdarúgót, Szabó József neves labdarúgóedző, minden idők egyik legjobb szovjet középpályását, Beca József, olimpiai bajnok labdarúgó, Pákh Imre üzletembert és még sorolhatnánk. A felsorolt emberek életutakból, siker sztorikból villantunk most fel részleteket, hogy ők hogyan csinálták.

Lehoczky Tivadar

Lehoczky Tivadar

A történész, régész, néprajzos, numizmata és természetbúvár Lehoczky Tivadar - végzettségét tekintve jogász, beosztását nézve jogtanácsos - születésének 175., halálának 90. évfordulóján (2005) még egy kerek dátumról kell megemlékeznünk: 2006-ban lesz 125. éve annak, hogy nyomtatásban, Ungvárott megjelent három kötetes fő műve: a Beregvármegye monographiája. E könyv jelentőségét még ma is az adja meg, hogy kiadása óta nem született olyan munka, amely Kárpátalja egészének vagy részeinek (Bereg, Máramaros, Ung, Ugocsa) átfogó, részletes történetét levéltári források alapján dolgozta volna fel. Az 1945 után megjelent, címükben összefoglalást ígérő kiadványok zöme pedig propagandisztikus fércmunka. Igaz persze az is, hogy a Trianon után Csehszlovákia részét képező kormányzóság fennállásának két évtizede nélkülözte a történészi képzettségű, ott élő magyar vagy ruszin (ukrán) szakembereket, a II. világháború utáni, zömmel az Ungvárott létesített egyetemen dolgozó tanároknak pedig ideológiai ukázok alapján kellett a tudomány mezején is teljesíteniük, attól alig-alig térhettek el, de nem is próbálkoztak önállóan gondolkodni.

Munkácsy Mihály

Munkácsy Mihály

Festő, neve 1868-ig Lieb, 1880-ig Munkácsi. Apja, a bajor eredetű Lieb Leó sótiszt volt Munkácson, anyja Reök Cecília. 1848-ban a család Miskolcra költözött. Munkácsy festői hajlama már kiskorában megnyilatkozott. Szülei korai halála után 1850-ben nagybátyjához, Reök István ügyvédhez került, aki a szabadságharc után hallgatásra kényszerítve, szerény viszonyok között élt Békéscsabán. A fiút 11 éves korában gyámja asztalosinasnak adta. Mestere durvaságai, a fenyítések okozta testi-lelki nyomorúság egész életére és kedélyére kihatott. Segédlevele megszerzése után Aradra ment. Nyomorgott, megbetegedett s visszatért nagybátyjához Gyulára. Lábadozása alatt rajzolni tanult Fischer ott élő német festőtől.

Sztripszky Hiador

Sztripszky Hiador

Sztripszky Hiadort (1875-1946) magyar és ruszin néprajzosként, bibliográfusként és irodalomtörténészként tartja számon a tudományos közvélemény, nyelvészeti tevékenysége kevésbé ismert. Igaz, elhalálozásáról a hazai tudományos folyóiratok közül éppen a Magyar Nyelv emlékezett meg.

Tuti menü