Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kárpátalja földrajza képes leírás - Kárpátalja.tlap.hu
részletek »

Kárpátalja földrajza - Kárpátalja.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karpatalja.tlap.hu » Kárpátalja földrajza
Keresés
Találatok száma - 4 db
Beregszász földrajza

Beregszász földrajza

Területe 0,7 ezer négyzetkilométer (Beregszász megyei jogú város területével együtt). A Beregszászi járás lakossága soknemzetiségű. A város lakossága 53,8 ezer fő (a 2001. évi népszámlálás adatai szerint, ebből 12 779 magyar nemzetiségűnek vallja magát). A járás területén 1 nagyközség és 43 község található, amelyeket 30 önkormányzat fog össze.

Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés

A Kárpát-medence észak-keleti szélén a Beszkidek keletről a Máramarosi havasok, délről a Tisza felső szakasza, nyugatról pedig az Ung völgye határolja. Tájai rendkívül változatosak, alföldi sík, folyóparti vidékektől egészen a Kárpátok magas hegységéig minden megtalálható itt. Itt erednek a Tisza és felső szakaszának mellékfolyói: Tarac, Talabor, Nagyág, Bozsa, Latorca, Ung, stb. Hegyei jelentős részét erdő borítja, legelőkkel tarkítva. A sík területeken illetve szelíd domboldalakon szántóföldek, gyümölcsösök, szőlők változatos képe utal az emberi tevékenységre, melynek előzményei több ezer évre is visszanyúlnak.

Kárpátalja

Kárpátalja

Területe 12 800 km². Négyötöde hegyvidék, egyötöde alföld (beregi és ugocsai Tiszahát). Az itteni Kárpátok három nagyobb hegyvonulata: a Beszkidek és a Gorgánok a voltaképpeni földrajzi határon és a vízválasztón húzódnak, a megye középső és keleti részét foglalják el a Poloninák, és a Vihorlát-Gutini hegylánc. A vidék délkeleti részére benyúlnak a Máramarosi havasok. Kárpátalja - és egyúttal Ukrajna - legmagasabb pontja a 2061 m magas Hoverla. Legnagyobb folyója a Tisza, hossza a terület határán belül 200 kilométer. További nagyobb folyói: a Tarac, a Talabor, a Nagy-ág, a Borzsa, a Latorca és az Ung. Legnagyobb tava az Ökörmezői (Mizshirja) járásban található Szinevéri-tó.

Sokszínű Kárpátalja

Sokszínű Kárpátalja

A közel 13 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Kárpátalja ma Ukrajna nyugati vidéke, Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és egy kis szakaszon Lengyelországgal szomszédos. Kárpátalja Ukrajnától függetlenül fejlődött, a második világháborút megelőzően közel ezer éven át Magyarország, majd a trianoni békeszerződést követően Csehszlovákia, illetve 1945-től 1991-ig a Szovjetunió része volt.

Tuti menü