Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kárpátalja linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Kárpátalja képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: karpatalja.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 73 db
A Bethlen-Rákóczi-kastély története

A Bethlen-Rákóczi-kastély története

Beregszász egyik legrégebbi épületének, a Bethlen-Rákóczi-kastélynak a történetébe nyernek bepillantást mindazok, akik megtekintik a Beregvidéki Múzeumban nemrég nyílott kiállítást. Mint tudjuk, a beregszásziak körében Grófudvarnak is nevezett épület egy részében 2002 tavasza óta működik a város és a járás egyetlen ilyen jellegű közgyűjteménye. A kiállítás megnyitóján Sepa János múzeumigazgató annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szóban forgó épület történetének kutatását nagyban elősegíti városunk, és az egész vidék múltjának jobb és alaposabb megismerését. Az intézmény vezetője hónapokkal ezelőtt ezért is kérte fel a Kárpátaljai Állami Levéltár munkatársait, hogy alaposan tanulmányozzák a Bethlen-Rákóczi-kastélyra vonatkozó iratokat.

A kárpátaljai magyarok problémáiról is tárgyalt Sólyom László

A kárpátaljai magyarok problémáiról is tárgyalt Sólyom László

Sólyom László magyar köztársasági elnök ma számos államfő és magas rangú vendég társaságában Kijevben részt vett az új ukrán elnök, Viktor Janukovics ünnepélyes beiktatásán. Az ukrán parlamentben megtartott eskütétel után a magyar államfő virágot helyezett el Petőfi Sándor tavaly év végén felállított Vorovszkij utcai mellszobránál. Sólyom László kora délután részt vesz az új ukrán elnök tiszteletére rendezett fogadáson, majd kétoldalú tárgyalást folytatott Viktor Janukoviccsal.

A Szinevéri-tó Nemzeti Parkban

A Szinevéri-tó Nemzeti Parkban

A kulturális értékek megtekintése után vegyük fel a túrabakancsot és irány a természet, hiszen Kárpátalja - ahogy neve is mutatja - főként hegyvidéki területeiről nevezetes. Kiépített, többé-kevésbé könnyen járható túraútvonalakon juthatunk el a legszebb látnivalókhoz. Az útvonalak gyenge, ám annál izgalmasabb pontjait a patakokon, kisebb folyókon átívelő kötélhidak jelentik, melyek járófelülete helyenként kissé hiányos... A területen több helyen is fakadnak oldott ásványi anyagban gazdag források. A túránkon érdemes megállni, és megkóstolni ezt a számunkra elsőre talán szokatlan illatú és ízű vizet.

A Szülőföld Alap segít Kárpátalján

A Szülőföld Alap segít Kárpátalján

256 millió forintot osztanak szét a határon túli oktatási intézmények között - erről döntött a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma Beregszászon, ahol felavatták a Kárpátaljai Református Levéltár és Múzeum új épületét is.

Aggasztóan rossz az utak állapota Kárpátalján

Aggasztóan rossz az utak állapota Kárpátalján

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye közútfenntartó vállalata tehetetlen, mert gyakorlatilag nincs pénze az utak javítására. A cég még nem kapta meg az idei karbantartási munkálatok elvégzésére előirányzott pénzt, mivel Ukrajnának még nincs költségvetése, ezért a tavalyról megmaradt, legfeljebb egy hónapra elegendő anyagokkal igyekszik pótolni a hiányt - adta hírül szerdán az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Árpád-vonal bunkerek

Árpád-vonal bunkerek

A Kárpátok tökéletesen megfelelnek azoknak a földrajzi követelményeknek, amelyek kedvezőek a védő félnek és nagyon nehezítik a támadó lehetőségeit. A magas hegyek, a keskeny völgyek a mozgást rendkívüli módon korlátozzák. Így a modern haditechnika adta lehetőségek nem érvényesülnek, de még az élőerőt sem lehet úgy alkalmazni, mint a jól járható terepen. A váratlanság szerepe is háttérbe szorul, mert a védő pontosan tudja hol várható az ellenség támadása.

Beregi Hirlap

Beregi Hirlap

100 esztendeje a Beregvidék hivatalos közéleti lapja Az újság magyar és ukrán nyelven hetente egyszer, szombaton két lapszámmal jelenik meg. Megjelenik magyar nyelven 1812 példányban, ukrán nyelven 507 példányban. Lapalapítók: a Beregszászi Járási Tanács, a járási állami közigazgatási hivatal, a szerkesztőségi kollektíva.

Beregszász

Beregszász

Ősi, közel kilenc és fél évszázados településünkön ötvöződik a régmúlt idők emléke és a modern kor. Számos műemléke, történelmi emlékhelye révén vonzó célpontja az idegenforgalomnak, befektetési lehetőségei révén pedig a tőke, az üzletemberek számára. Annak ellenére, hogy városunk a kárpátaljai magyarság szellemi, kulturális és gazdasági központja, évszázadok óta példaértékű módon békében, egyetértésben éltek és élnek itt számos nemzet fiai és lányai.

Beregszász földrajza

Beregszász földrajza

Területe 0,7 ezer négyzetkilométer (Beregszász megyei jogú város területével együtt). A Beregszászi járás lakossága soknemzetiségű. A város lakossága 53,8 ezer fő (a 2001. évi népszámlálás adatai szerint, ebből 12 779 magyar nemzetiségűnek vallja magát). A járás területén 1 nagyközség és 43 község található, amelyeket 30 önkormányzat fog össze.

Hirdetés
Borzsa-havasok

Borzsa-havasok

A Borzsa-havas a Máramarosi-havasok előterében elterülő különálló hegycsoport. Legmagasabb csúcsa a Sztoj 1677m. Egy kb.10 km-es gyalogtúrát téve a hegységben, felkerestük a Sipot-vizesést. Menet közben érintettünk két kis rutén hegyi falut. A hegyek közt lévő falvak határát gondosan művelik. A rétekből és legelőkből mindig egy kis részt hasítanak ki, gondolom vetésforgó rendszerben. Először arra gondoltam, hogy itt biztos nagyon elzártan élnek az emberek. De aztán érdekes dolgok derültek ki. Az egyik velünk szobaelegyedő (lám, mire jó a régi kis orosztanulás) férfitól megtudtuk, hogy nyaranta Pécsre járnak építkezésekhez dolgozni, de csak annyit, hogy a nagy munkákra itthon legyenek. A vízesés felé több turistacsoporttal is találkoztunk, sőt egy szanatóriumból is ide kirándultak.

Cégalapítás Ukrajnában

Cégalapítás Ukrajnában

Cégek bejegyzése (cégalapítás) Ukrajnában A gazdasági társaságok megalakításának, állami bejegyzésének és működésének rendjét Ukrajnában az Ukrajnai Gazdasági Törvénykönyv, az Ukrajnai Polgári Törvénykönyv, A gazdasági társaságokról szóló ukrán törvény, illetve A jogi személyek és a vállalkozók állami bejegyzéséről szóló ukrán törvény szabályozza.

Csap

Csap

A Záhony és Csap közötti vasúti Tisza-híd 1870-ben épült ki, de ötven évvel később már Csehszlovákia volt a túloldalon, '45-től pedig a Szojuz. A híres vicc szerint a bácsi a Monarchiában született, Csehszlovákiában járt iskolába, Magyarországon szolgált a hadseregben, a Szovjetunióban dolgozta végig életét, majd Ukrajnában élvezi nyugdíjas éveit, pedig világ életében ki sem mozdult Ungvárról. A korábbi megyeszékhely, Ungvár* egyébként csak 24 kilométerre van Csaptól.

Csernicskó István

Csernicskó István

A kárpátaljai magyarok lokális, regionális és nemzeti identitásáról A kárpátaljai magyarság lokális, regionális és nemzeti identitásáról négy empirikus vizsgálat és egy mélyinterjúkat tartalmazó kötet alapján szólunk. A Teleki László Alapítvány Közép-Európa Intézete hat ország (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Kis-Jugoszlávia, Ausztria és Magyarország) összesen 2.245 felnőtt, magyar anyanyelvű polgára körében végzett kérdőíves felmérést a nemzeti azonosságtudatról. Kárpátalján 1992/93 őszén-tavaszán 12 településen 303 felnőtt, magyar anyanyelvű személyre terjedt ki a felmérés (vö. Gereben 1995:197).

Csetfalva

Csetfalva

Csetfalva és Mezővári két tipikus magyar falu abból a több tucatból, amelyik a Tisza másik partján húzódik, és ezer szállal kötődik a magyar kultúrához. Mindkét falu református vallású, mint a Kárpátaljai magyar falvak többsége. Mezővári a nagyobb, csaknem 3000 ember lakja, Csetfalvát csak 500. Mezővári macskakővel kikövezett utcája mutatja, hogy egykor jelentős település lehetett. Ezekben a magyar falvakban néha úgy éreztem, mintha gyermekkoromba mentem volna vissza az időben. Reggel a kolompoló gulya hangjára lehet ébredni, este pedig az asszonyok kiülnek a ház előtti padokra beszélgetni. (Kontyos rádió- így csúfolják a fiatalabbak ezt az "intézményt".) Ki tudja meddig marad meg itt ez a szép szokás? Sajnos elég jól lehet fogni az egyik hazai kereskedelmi TV-t, várhatóan közösségromboló ereje itt is érvényesülni fog idővel.

Diftériás beteget találtak Kárpátalján

Diftériás beteget találtak Kárpátalján

A diftériát egy 38 éves nőnél diagnosztizálták, aki március 28-án észlelte magán a betegség tüneteit, de csak március 30-án fordult orvoshoz. A közepesen súlyos beteg családjának tagjait megvizsgálták, de egyiküknél sem találtak betegségre utaló jeleket - közölte csütörtökön Mikola Vascsenko, Ungvár közegészségügyi és járványügyi főorvosa.

Elhunyt Szalai Borbála

Elhunyt Szalai Borbála

Elhunyt Szalai Borbála Ungvári otthonában elhunyt Szalai Borbála költő, gyermekkönyvíró, nyugalmazott tankönyvszerkesztő, aki a második világháború utáni időszakban fontos szerepet játszott a magyar irodalmi nyelv megőrzésében a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalján. Szalai Borbálát életének 86. évében kedd este érte a halál. Az elhunyt alkotót pénteken helyezik örök nyugalomra Ungváron.

Elszállásolás

Elszállásolás

Négy, -három, és két csillagos szállodákban, motelekben, falusi turizmus keretein belül, esetleg iskolai kollégiumokban, gyakorlatilag Kárpátalja szerte. Igény szerint meleg regeli, meleg vacsora, ebédcsomag.

Tuti menü