Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok, látnivalók - Kárpátalja képes leírás - Kárpátalja.tlap.hu
részletek »

Múzeumok, látnivalók - Kárpátalja - Kárpátalja.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karpatalja.tlap.hu » Múzeumok, látnivalók - Kárpátalja
Keresés
Találatok száma - 4 db
Árpád-vonal bunkerek

Árpád-vonal bunkerek

A Kárpátok tökéletesen megfelelnek azoknak a földrajzi követelményeknek, amelyek kedvezőek a védő félnek és nagyon nehezítik a támadó lehetőségeit. A magas hegyek, a keskeny völgyek a mozgást rendkívüli módon korlátozzák. Így a modern haditechnika adta lehetőségek nem érvényesülnek, de még az élőerőt sem lehet úgy alkalmazni, mint a jól járható terepen. A váratlanság szerepe is háttérbe szorul, mert a védő pontosan tudja hol várható az ellenség támadása.

Kárpátalján jártunk

Kárpátalján jártunk

Estók János nyá. ezredes, az egykori híradó tanszék vezetőjének precíz és jól szervezett előkészítő munkája eredményeként a Zrínyi Miklós Bajtársi Egyesület 48 fős kiránduló csoportja 2002. augusztus közepén Kárpátalján ötnapos program keretében megismerkedett a jelentősebb magyar történelmi és kultúr értékekkel. Már az itthoni felkészülés során is szükségét éreztük, hogy kézbe vegyük a Kárpátaljáról szóló irodalmat, hogy némi áttekintésünk legyen erről a sokat sejtető országrészről. Néhány adalékot közreadunk indításképpen arról, hogy mi is valójában Kárpátalja. Ehhez egy kárpátaljai születésű középiskolai tanár, Kovács Sándor, mint idegenvezető által összeállított és a Püski Kiadó által 1999-ben kiadott, Kárpátaljai útravaló című könyvét vettük kézbe, melyet saját tapasztalataink alapján szerzett élményekkel egészítünk ki. Kárpátalja ma Ukrajna egyik közigazgatási egysége, melyet az első világháborút követő trianoni békekötéssel Magyarország hat megyéjének részeiből alakítottak ki: Ung, Bereg, Ugocsa, Máramaros, Szabolcs (3 községe: Szabóka, Eszeny és Tiszaágtelek) és Szatmár (1 faluja, Nagypalád). Jelenlegi területe 12 800 km2.

Ungvári szabadtéri és néprajzi múzeum

Ungvári szabadtéri és néprajzi múzeum

Kárpátalja rendkívül gazdag a népi építészet remekeiben. Minden tájegységének meg vannak a jellemző falusi lakóházai, templomai, melyek stílusukban nagy mértékben különböznek egymástól. Ma, amikor falvainkban egyre több új lakóház épül, rendkívül fontos, hogy megőrizzük utódaink számára elődeink faépítészeti remekeit. Ugyanis a mai új falusi házak, sőt templomok is, már új, modern stílusban épülnek. Kényelmesebbek, lakályosabbak ugyan elődeiknél, de elvesztették a tájegységekre jellemző népi építészeti jellegüket.

Vereckei-hágó

Vereckei-hágó

A Vereckei-hágó a Máramarosi-havasok és a Keleti-Beszkidek közt biztosítja az áthaladást 839 m magasan. Ez a hágó nem olyan mint az Alpok ismert hágói, hanem inkább egy hosszan elhúzódó laposabb hegygerinc. Azt, hogy milyen jelentősége van a magyar történelemben és a kultúrában nem kell hangsúlyoznunk. Mai szerepe viszont már jelentéktelen. 1980-as olimpiára ugyanis új út épült Munkács és Lemberg közt, ami elkerülte a hágót. Így ma itt szinte alig van forgalom, a rajta átvezető út is borzasztóan rossz állapotban van. A hágó legmagasabb pontján egy évtizede befejezetlen motel, egy hegyi pásztor szobra, egy kereszt és egy buszbeálló nyújt összességében elég vigasztalan látványt. Ezektől néhány száz méterre egy nagyszerű kilátóponton áll a torzóban maradt millecentenáriumi emlékmű.

Tuti menü